Човекът надминава природата

Из "Науката на чудесата"
Посветена на 9-ти конгрес на БКП

Преди векове е създаден митът за "Златното руно". Аргонавтите искат да отидат във вълшебната далечна страна Колхида, където от невиждани и редки породи овце се полуават огромни количества чудесна вълна.

Днес аргонавтите ни изглеждат твърде наивни в своята амбиция за добиване на "Златното руно". Сега това "Златно руно" се създава от химическите комбинати и заводи край Видин, Ямбол и Бургас.

Човек не само изучава природата. Той непрекъснато трябва и да изобретява нови, несрещани в живота материали, защото природата не е толкова щедра със своите дарове.



Човекът се научи да произвежда влакна с голяма якост, висока еластичност, топлоустойчивост и малко относително тегло. Тези влакна не се боят от химични реагенти, атмосферни условия, молци и плесен. Наистина те не са лишени от някои недостатъци като ниска топлоустойчивост, склонност къмнаелектризиране, лесна замърсяемост. Най-големият им недостатък е невъзможността да бъдат подложени на бактериално разпадане, което осуетява унищожаването на техните отпадъци. Но недостигът от естествени текстилни материали не може да бъде компенсиран по друг начин. 

Новите български химични влакна носят родни имена на наши градове. Те са голяма победа над природата. Победа на човешкия труд!

Няма коментари:

Публикуване на коментар